maandag, juni 18, 2007

dorpels

De dorpels zijn geplaatst.
Hiermee is het gedeelte ruwbouw afgewerkt. Na het plaatsen van de dorpels kunnen de ramen opgemeten worden.

Er zijn verschillende soorten dorpels voorzien.
De gewone raamdorpels steken 5 cm uit op het gevelmetselwerk.


Onderaan hebben de dorpels een watergleuf, deze zorgt er voor dat het water dat af de dorpel loopt niet aan de onderzijde van de dorpel blijft hangen en zo langs het gevelmetselwerk zou stromen.
Aan de watergleuf druppelt het water dan naar beneden.

Achteraan voorzagen we plintdorpels, zodat het terras rechtstreeks aansluit aan de de dorpel en er geen spleet tussen dorpel en terras onstaat waar allerlei vuil zich vergaart.

Andere dorpels, zoals van de buitendeuren bijvoorbeeld hebben een opstand, zodat water niet naar binnen kan waaien

Aan de achtergevel zie je het grote raamgeheel waar we de plintdorpel hebben voorzien, waartegen het terras zal aansluiten.

Het inkomgeheel.

zondag, juni 03, 2007

uit de stellingen


De gevels zijn uit de stellingen.
De dakvorm staat ook al uitgezet, nu dient eigenlijk de mei gevierd te worden. Ik weet alleen niet of dit in het centrum van het land ook de gewoonte is.

Bij ons (Oost-Vlaanderen-Meetjesland) wordt het bereiken van het hoogste punt van de woning gevierd overgoten met het nodige sterke nat. De meiboom wordt dan op het dak geplant. Veelal worden ook de nieuwe buren hierbij uitgenodigd. Altijd goed voor een aangename eerste kennismaking.



De keuze van het kleur van het schrijnwerk dringt zich langzamerhand ook op. Als je twee kleuren metselwerk hebt, moet je er ook voor zorgen dat dit schrijnwerk bij beide past.