vrijdag, april 27, 2007

ruwbouw, week 3



De metselwerk schieten goed op. Nu is ook al het gevelmetselwerk gevorderd tot op de hoogte van de gewelven boven het gelijkvloers.

Het wordt ook al duidelijk dat de keuze van de gevelsteen de goede was, de kombinatie rood-zwart geeft goed.

De zwarte gevelsteen: Zwart Mangaan van steenfabriek VANDERSANDEN,
De rode gevelsteen: Terra Rood enveneens van VANDERSANDEN.




De overspanningen in het buitenmetselwerk worden uitgevoerd met strekken. Hierboven een enkelvoudige strek. Hieronder een enkelvoudige strek in halfsteens verband.

De grote overspanningen in het binnenmetselwerk worden uitgevoerd met betonbalken. Voor deze balken werd bekisting gemaakt. Deze bekisting moet goed verankerd en gestut worden, want beton dat wordt gestort geeft bijzonder grote krachten.

Wapening die boven de bekisting uitsteekt geeft aan dat deze betonbalk deels onder, deels boven de gewelven zit. De welfsels worden in de betonbalk verankerd.


Een detailzicht op de wapening. Merk ook op dat er niet enkel onder en bovenwapening is, maar dat deze staven aan elkaar verbonden worden door beugels. Deze beugels zorgen ervoor dat het wapeningstaal tesamen werkt, dit wil zeggen dat de krachten over alle staven worden verdeeld.

Boven de garagepoort, waar je aan de buitenzijde de strek in halfsteen verband zag, wordt deze strek aangegoten aan het beton.
De garagepoort, een sectionaalpoort, wordt achter de binnenmuur geplaatst, dus het gevelmetselwerk loopt tot aan de binnenzijde door. Dit niet enkel aan de zijkanten maar ook aan de bovenzijde. Tussen de gevelstenen worden er ankers geplaatst die het metselwerk zullen verankeren aan de betonbalk.


Aan de voordeur komen beide kleuren zwart en rood tesamen.

Geen opmerkingen: